Monetarisering

3 strategier för att sätta rätt pris för ditt videoinnehåll

Att sätta rätt pris på kan kännas svårt. Därför har vi gått igenom mängder av rapporter och undersökningar samt analyserat hundratusentals transaktioner för att vägleda dig. I den här guiden ger vi dig tre olika strategier för prissättning. Häng med så rätar vi ut eventuella frågetecken tillsammans!

1. Utgå från vad de flesta kunder är beredda att spendera

Vad är dina kunder beredda att betala för streamat videoinnehåll? Det finns faktiskt omfattande undersökningar gjorda på ämnet. En studie från CivicSience från 2022 visar att 66% av internetanvändarna över 18 år är beredda att betala upp till 100 SEK för tillgång till videoinnehåll. Endast 4% uppgav att de var beredda att betala över 250 SEK. Om du vill få många köpare är alltså ett pris upp till 100 SEK att rekommendera. Om du vill ta mer än 250 SEK för ditt videoinnehåll måste du ha en väldigt köpstark målgrupp, eller ett väldigt unikt och attraktivt innehåll. Snittpriset för en video på VOYD.tv är ca 79 SEK.

Om du vill få många köpare är alltså ett pris upp till 100 SEK att rekommendera. Om du vill ta mer än 250 SEK för ditt videoinnehåll måste du ha en väldigt köpstark målgrupp, eller ett väldigt unikt och attraktivt innehåll.

2. Låt kunderna själva bestämma priset

Genom att använda funktionen “Valfritt belopp” på VOYD.tv kan du låta kunderna själva bestämma priset, men var noggrann med ditt utgångspris och lägsta pris. Ditt lägsta pris bör inte vara lägre än 39 SEK och ditt utgångspris för ligga någonstans mellan 39 SEK och 99 SEK.

Ditt lägsta pris bör inte vara lägre än 39 SEK och ditt utgångspris för ligga någonstans mellan 39 SEK och 99 SEK.

3. Låt dina kostnader styra din prissättning

Genom att beräkna ungefär vad det kostar för dig att producera en film kan du räkna ut hur många filmer du måste sälja till ett visst pris för att täcka dina kostnader och göra vinst. Ett enkelt sätt att komma igång är att ta reda på följande:

  • Ungefär hur mycket kostade din utrustning att köpa in? Det kan exempelvis vara en kamera, dator, mikrofon, ljussättning och programvara för redigering.
  • Ungefär hur många timmar lägger du på att spela in och redigera varje film?
  • Hur många filmer planerar du att släppa per år?
  • Hur många exemplar av varje film tror du att du kommer att sälja?

Exempel: Låt oss säga att din utrustning kostar 30 000 kr att köpa in och att den kommer att hålla i två år. Du lägger i genomsnitt 10 timmar per film och planerar att släppa en film i månaden (12 filmer per år). Kostnaden för din egen tid är 250 kr per timme (vid en lön på 25-30 000 kr per månad).

Om vi utgår från en film per månad kan vi först dela upp kostnaden för utrustningen i 24 månader (2 år). Sedan lägger vi på din kostnad för tiden du lägger ned (10 timmar per film). Då får vi fram att kostnaden för varje film är 3 750 kr (1 250 för 1/24 av utrustningskostnaden + 2 500 kr (250 * 10 timmar) för din tid).

Om du prissätter din film 59 kr ut mot kund behöver du sälja ca 100 filmer för att få tillbaka kostnaden du lagt ned (efter avdrag för moms och avgifter). Om du prissätter din film 99 kr behöver du sälja ca 60 filmer för att få tillbaka kostnaden du lagt ned. Allt över det är ren vinst! 🥳

Känns detta krångligt? 🤯 Vi hjälper dig gärna göra en enkel budget och få koll på dina kostnader och intäkter. Kontakta [email protected] eller prata med oss via chatten här eller på VOYD.tv. 🤝

Över 90% av kunderna vill betala för videoinnehåll

Viljan att betala för videoinnehålll online ökar kraftigt, dels på grund av pandemin, men också på grund av att Generation-Z (vår första helt uppkopplade generation, dvs. personer födda mellan 1997 och 2009) blir äldre. För dem är det helt naturligt att kunna köpa tillgång till vad som helst online. En studie från VICE Media visar att 90% av Generation-Z är beredda att betala för videoinnehåll. Så det är verkligen dags att börja ta betalt för ditt videoinnehåll. Vill du veta hur du kommer igång med VOYD.tv gratis kan du läsa vår guide ”Komplett guide: Skapa din VOYD-kanal” eller ”Komplett guide: Lägg upp din första video till försäljning”. Tveka aldrig att kontakta oss! 😊 Lycka till! 🤩