Att börja ta betalt för ditt videoinnehåll kan för många kännas som ett stort steg. Frågorna kan vara många, och kanske känner du igen dig i något av det nedanstående:

  • Hur ska jag prissätta mina filmer?
  • Vad gör en film ”bra nog” för att ta betalt för den?
  • Hur når jag ut med filmen till potentiella kunder?

Lyckligtvis är du inte ensam om dessa funderingar. I den här artikeln kommer vi ge dig 5 konkreta tips på hur du ska tänka, och vad du ska göra, för att komma igång med att ta betalt för ditt videoinnehåll.

1. Ditt arbete är värt att betala för

Det är lätt att fastna i tanken om att video på nätet bara används som marknadsföring. Men faktum är att betalviljan finns där, och kunderna också. Och det är lika naturligt att ta betalt för video som att ta betalt för vilka produkter eller tjänster som helst.

2. Filmer som ”lär ut” säljer bäst

Undersökningar som såväl VOYD genomfört som YouTube och Patreon visar samma resultat. Betalviljan är högst för videoinnehåll som ”lär ut” någonting. Det behöver absolut inte vara någon omfattande utbildning, utan det räcker med enklare tips eller kurser.

3. Innehållet går före längd och kvalitét

Du behöver inte producera ditt innehåll i en studio eller med ett professionellt filmteam, och det behöver heller inte vara långt. En studie VOYD genomfört visade att betalviljan är hög även när det gäller kortare videoklipp, även om du naturligtvis kan behöva anpassa prissättningen något för dessa.

Betalviljan är hög även för kortare videoklipp

4. Prova dig fram till rätt format och pris

Var inte rädd för att prova dig fram till rätt format och pris för just ditt innehåll. Jämför med vad andra tar betalt för liknande innehåll och väg in invanda konsumtionsmönster.

  • Om ditt innehåll är underhållning kan det vara bra att prissätta utifrån hyrfilm eller bio. Om det är en mer påkostad produktion är prisintervallet 99-299 kr ok. Om det är en mindre påkostad produktion är prisintervallet 39-99 kr rimligt.
  • Om ditt innehåll är utbildande och unikt kan du ta mer betalt, speciellt om det riktar sig mot företag. 299-599 kr samt 599-1499 kr är vanliga intervall på VOYD. Sedan finns det innehåll som riktar sig mot företag och som kostar över 30 000 kr.
  • Prata med dina följare och kunder. Ställ frågan vilket innehåll de skulle vilja betala för och vad de skulle kunna tänka sig att betala. Ge gärna färdiga alternativ och nyttja de kanaler du har tillgång till.

5. Tänk långsiktigt och ha tålamod

Att bygga upp en framgångsrik affär för ditt videoinnehåll är ett långsiktigt arbete. Det kan ta ett par filmer och lite tid innan du träffar rätt i vilken typ av innehåll dina kunder vill köpa, och hur du ska prissätta. Det viktigaste är att du kommer igång och att du hela tiden för dialog med dina kunder och följare. Prova dig fram för att se vad som fungerar, justera och gör det som fungerar igen, helt enkelt.

Prova dig fram för att se vad som fungerar, förbättra och gör det som fungerar igen

Om du vill komma igång med din försäljning kan du kontakta [email protected] så kommer en av våra strateger hjälpa dig igång kostnadsfritt. Vill du prova själv kan du göra det genom att skapa ett kostnadsfritt konto på VOYD.tv. Läs mer i den här guiden om hur du kommer igång med VOYD.tv själv. Lycka till! 🙌