Att välja rätt mikrofon till din inspelning kan vara av stor betydelse. I den här guiden går vi igenom olika sorters mikrofoner och vilka användningsområden de har.

Dina hörlurar till telefonen

Att använda hörlurar fungerar utmärkt när du ska spela in enklare filmer där bara en person deltar. Använder du hörlurar med sladd behöver du dock vara nära telefonen vid inspelningen, varför det lämpar sig bäst för selfie-inspelning.

Att använda din telefons headset kan vara ett bra första steg.

Använd en mygga

En mygga är en liten mikrofon som man du dölja bra. Myggan fästs med en klips i kläderna, oftast vid bröstkorgen, och kan kläs med puffskydd (mikrofonskydd för att slippa ljud av vind och blåst). Myggan fungerar perfekt om du mest tittar rakt in i kameran då den fångar upp det ljud som går rakt ner i den. Rör du mycket på huvudet så kan ett headset vara att föredra då ljudet i myggan annars kan variera lite när du vinklar bort huvudet från den.

💡 Tips!

Tänk på att placera myggan på den sida som personen vinklar sitt huvud mest mot. Om det exempelvis är en intervjusituation där den som intervjuar sitter på höger sida så bör myggan placeras på höger sida av bröstkorgen. 

Headset

Ett headset fäster du oftast runt öronen är perfekt om du filmar en person som står på en scen och talar, eller utför andra moment samtidigt. Då spelar det ingen roll om personen rör sitt huvud upp och ned eller åt sidorna. Ljudet förblir konstant då mikrofonen hela tiden har samma avstånd till munnen.

Handmikrofon

En handmikrofon lämpar sig väl om den som står framför kameran är van att prata eller sjunga med en handmikrofon. Nackdelen kan vara om personen rör händerna mycket eller byter handgrepp på mikrofonen då det kan uppstå bumliga slagljud, eller ojämnt ljud om personen glömmer att följa mikrofonen med munnen när hen rör sig.

En handmikrofon är vanlig vid scenframträdanden som föreläsningar, sång och stand-up comedy.

Mikrofonbom

En mikrofonbom kan du använda när du behöver bra ljud utan att någon mikrofon syns i bild. Det finns många olika varianter, allt från de som sitter fast på kameran till stora handbommar som du kanske sett från stora filminspelningar. Bommen riktas mot den ljudkällan där du vill ta upp ditt ljud. Om du har behov av en mikrofonbom kan det vara väl värt att ta kontakt med ett ljudproduktionsbolag som både kan hjälpa dig med utförandet som hyra ut rätt utrustning till dig.

Om du vill läsa mer om hur du lyckas med ljudet i din film kan du läsa vår guide ”5 tips för att lyckas med ljudet i din film”. Lycka till!