Produktionstips

5 tips för att filma proffsigt med mobilen

Det behövs ingen dyr proffsutrustning för att filma och producera bra videoinnehåll. Du kommer väldigt långt genom att spela in film med mobilen. I den här guiden ger vi dig 5 tips som hjälper dig att skapa bättre videor med hjälp av mobilen.

1. Använd en extern mikrofon

Bra ljud är bland det viktigaste för de som kollar på video säger flera undersökningar. Många, nyare mobiler har bra bildkvalitet, men däremot är mikrofonerna inte alltid toppen. Om det till exempel inte är helt tyst omkring dig kan bakgrundsljudet plockas upp. Ett sätt att lösa det problemet är genom att ansluta en extern mikrofon till mobilen.

Det finns massor av bra mikrofoner till mobilen, ett prisvärt alternativ är Røde VideoMic som du ansluter till ett hörlursuttag (3.5 mm). Om du filmar med en mobil utan hörlursuttag kan du köpa till en adapter. För iPhone är det 3.5mm till Lightning och till Android är det 3.5 mm till USB-C.

ROEDE VideoMic
Røde VideoMic är en populär mikrofon bland vloggare.

Vill du läsa mer om hur du kan använda en mikrofon när du spelar in film med mobilen? Läs vår guide ”Välj rätt mikrofon till din inspelning”.

2. Håll kameran åt rätt håll

Om du vill producera en film för att lägga upp på YouTube eller till försäljning på VOYD bör du filma horisontellt, det vill säga att filma med mobilen ”liggande”. Anledningen är att många tittare på VOYD castar filmen till sin TV eller tittar på sin dator eller läsplatta.

Om du däremot vill spela in kortare videoklipp som du vill lägga ut på sociala medier, t.ex Instagram Reels eller TikTok så fungerar det bra att filma vertikalt, alltså stående porträttläge. Kolla in den här lathunden som visar vilka kanaler där stående respektive liggande videor passar bäst 👇

Filma stående eller liggande?

KanalHorisonellt (liggande)Vertikalt (stående)
VOYD
YouTube
YouTube Shorts
Instagram
Instagram Reels
TikTok
SnapChat
Facebook Post
Facebook Story
Då ska du filma liggande eller stående med mobilen.

3. Undvik att zooma

För att få så bra bildkvalité som möjligt bör du undvika att zooma längre än vad mobilkamerans optiska lins klarar av, eftersom det ger en märkbar försämring av bilden. Det bästa sättet att ändra avståndet till motivet är att du fysiskt flyttar dig närmare eller längre ifrån motivet.

En annan bra tumregel när du spelar in en video är att du håller kameran i samma höjd som motivet. Dvs, om du exempelvis ska filma en hund kan du gå ner på knä för att komma i rätt höjd.

4. Investera i en hållare och ett stativ

Om du håller i mobilen själv är det lätt att videon blir lite skakig, även om vissa mobiler har bildstabilisering. För att lösa det problemet finns det tillbehör i flera olika prisklasser som hjälper dig att lösa det, här är två tips:

  • Använd dig av ett stativ anpassat för mobiler. Det är ett perfekt hjälpmedel för att få mobilen stilla under inspelningen. Här kan du välja att antingen använda ett vanligt stativ eller bordsstativ.
  • Om du vill kunna filma när du är i rörelse kan du använda en mobilgimbal. En gimbal stabiliserar din smartphone och ger ett riktigt bra resultat utan några kameraskakningar.
Att använda en gimbal för mobilen är ett utmärkt sätt för att få snygga videos utan skakningar

5. Tänk på ljuset

Om du använder dig av en smartphone för att spela in din film så bör du tänka på att filma med så bra ljus som möjligt. Tänk på att alltid filma i dagsljus eller på en plats med bra ljusinsläpp, dock aldrig i motljus. Att filma när det är mörkt är svårt och ger ofta en sämre bildkvalité.

En ring light ger en jämn belysning och bättre färgåtergivning.

Om du vill filma i ett mörkt rum kan du investera i en ring light som du fäster på din smartphone eller på ditt stativ. Att använda en ring light har flera fördelar:

  • Jämn belysning: En ring light ger en jämn och mjuk belysning som minimerar skuggor och skapar en jämnare ton på huden.
  • Ögonkontakt: När du filmar dig själv kan en ring light hjälpa till att skapa en ”catchlight” i dina ögon, vilket ger ett mer engagerande och professionellt utseende.
  • Bättre kvalitet: Genom att använda en ring light kan du förbättra kvaliteten på dina videor och foton genom att få bättre detaljer och en bättre färgåtergivning.
  • Enkel att använda: Ring lights är lätta att använda och kan oftast monteras på din mobiltelefon eller ditt stativ.

Sammanfattning

Det behövs alltså ingen dyr kamerautrustning för att göra proffsiga videor, utan det räcker gott och väl med din mobil. Med hjälp av de fem tipsen vi berättat om kommer de flesta som kollar knappt kunna märka att videon inte är gjord med en ”riktig” kamera, oavsett om du lägger upp korta klipp eller längre filmer.

För kreatörer på VOYD som säljer sina videor är det viktigaste tipset att filma liggande. Om du däremot pushar för dina videor på sociala medier funkar ett stående format, beroende på vilka kanaler du använder.