Det behövs ingen dyr proffsutrustning för att producera bra videoinnehåll. Du kommer väldigt långt med din smartphone om du gör på rätt sätt. I den här guiden går vi igenom 5 konkreta tips för att komma igång:

1. Använd en extern mikrofon

Ett bra ljud är bland det viktigaste för tittaren av en video enligt flera undersökningar. Även om de flesta smartphones har bra bildkvalité så kan ljudupptagningen vara avslöjande. Ett sätt att lösa det problemet är genom att använda extern mikrofon. Det finns naturligtvis mängder av alternativ, men en prisvärd mikrofon under tusenlappen som passar bra till din smartphone är Røde VideoMic. Om du vill läsa mer om olika användningsområden för mikrofoner kan du läsa vår guide ”Välj rätt mikrofon till din inspelning”.

2. Håll kameran åt rätt håll

Om du vill producera en film för att lägga upp till försäljning VOYD bör du filma horisontellt, det vill säga att mobilen är “liggande”. Detta då många tittare på VOYD castar filmen till sin TV eller tittar på sin dator eller läsplatta. Om du däremot vill spela in kortare videoklipp som du vill lägga ut på sociala medier för att marknadföra din film på VOYD gpr det bra att filma vertikalt (stående porträttläge).

3. Undvik att zooma

För att få så bra bildkvalité som möjligt bör du undvika att zooma längre än vad mobilkameras optiska lins klarar av, eftersom det ger en märkbar försämring av bilden. Det bästa sättet att ändra avståndet till motivet är att du fysiskt flyttar dig närmare eller längre ifrån motivet. En annan bra tumregel när du spelar in en video är att du håller kameran i samma höjd som motivet. Dvs, om du exempelvis ska filma en hund kan du gå ner på knä för att komma i rätt höjd.

Att använda en gimbal för mobilen är ett utmärkt sätt för att få snygga videos utan skakningar

4. Investera i en hållare och ett stativ

Om du håller i mobilen själv är det lätt att videon blir lite skakig, även om vissa smartphones har bildstabilisering. Det finns många olika tillbehör i de flesta prisklasser för att uppnå en stabil bild, och här är två tips:

  • Använd dig av ett stativ anpassat för mobiler. Det är ett perfekt hjälpmedel för att få mobilen stilla under inspelningen. Här kan du välja att antingen använda ett vanligt stativ eller bordsstativ.
  • Om du vill kunna filma när du är i rörelse kan du använda en mobilgimbal. En gimbal stabiliserar din smartphone och ger ett riktigt bra resultat utan några kameraskakningar.

5. Tänk på ljuset

Om du använder dig av en smartphone för att spela in din film så bör du tänka på att filma med så bra ljus som möjligt. Tänk på att alltid filma i dagsljus eller på en plats med bra ljusinsläpp, dock aldrig i motljus. Att filma när det är mörkt är svårt och ger ofta en sämre bildkvalité. Om du vill filma i ett mörkt rum kan du investera i en portal LED-lampa som du fäster på din smartphone eller på ditt stativ. De flesta lampor låter även dig att ändra ljusstyrka och färgtemperatur, vilket underlättar.