Produktionstips

5 tips för ett lyckat ljud

Ventilationsljud, en prasslande jacka eller en bullrande väg kan snabbt förstöra din videoinspelning. Ljudkvaliteten är en av de delar en tittare anser är viktigast i en video. I denna guide får fem snabba och konkreta tips på hur du undviker de vanligaste ljudmissarna, och hur du lyckas med din ljudinspelning.

1. Gör en provinspelning på den tilltänkta platsen.

Om du har tillgång till din tilltänkta inspelningsplats i förväg kan det vara värt mödan att göra en provinspelning. På detta sätt kan du snabbt lokalisera om du behöver en mikrofon och så få fall vilken sort, om du behöver stänga av något ljud, få upp textilier, eller om inspelningsplatsen kanske helt enkelt inte är den optimala platsen att hålla till på.

2. Använd rätt mikrofon för rätt tillfälle.

Olika inspelningsplatser kräver olika sorters mikrofoner. Om du oftast befinner dig på samma inspelningsplats kan det vara värt att investera en mikrofon som är bäst lämpad för platsen Filmar du däremot ofta i olika miljöer och sammanhang går det bra att hyra bra mikrofoner till hos olika produktionsbolag. Om du vill veta mer om mikrofonval kan du läsa vår guide ”Välj rätt mikrofon till din inspelning”.

3. Tänk på akustik, vind och material

Prassliga jackor, smycken som slår i varandra vid rörelse eller ett tomt rum som ekar kan vara förrädiskt för din inspelning. För att inte tala om väder och vind. Tänk på följande:

  • Ta av armband, halsband och örhängen som kan slå i varandra.
  • Ta av prasslande kläder.
  • Stäng av ljud i bakgrunden som exempelvis ventilation, radio eller ett öppet fönster.
  • Undvik hårda ytor som exempelvis badrum med väggar av kakel, glas och metall. Då studsar ljudet.
  • Klä in ett avskalat rum med tyg för att slippa eko. Glöm inte golv och tak.
  • Försök anpassa inspelningsdag efter väderlek om du ska spela in utomhus. Undvik vind och regn. Om du spelar in ofta utomhus kan det vara värt att investera i ett mikrofonskydd som skyddar mot vind.
  • Låt hellre en mikrofon synas i bild och att ljudet blir bra, än tvärtom.

4. Avstånd mellan mikrofon och ljudkälla

Ju kortare avstånd mellan mikrofon och ljudkälla, desto bättre. En tumregel kan vara cirka 50 centimeter. Befinner du dig i ett avskalat rum bör du ha mikrofonen närmare för att undvika eko. Att ha mikrofonen för nära munnen kan docks skapa oljud då puffljud lätt kan uppstå när man säger ord med till exempel bokstaven P, som då påverkar mikrofonmembranet. Genomför gärna en kortare provinspelning för att bedöma om du får tillräckligt god ljudkvalité.

5. Hörlurar

Filmar du någon annan så rekommenderar vi att du använder hörlurar, helst med kåpor som täcker hela örat. Då kan du direkt höra hur ljudet blir och har en chans att rätta till eller köra omtagning. Annars kan du få otrevliga överraskningar när du kommer hem och lyssnar på filerna och har kanske inte möjlighet att filma om.

Ett bra tips är att lyssna på ljudet direkt på inspelningsplatsen. Ett par hörlurar och ett puffskydd på mikrofonerna ökar dina chanser till ett bra ljud.

Vill du veta mer?

Vill du lära dig mer kring vilken typ av mikrofon som passar för vilket typ av tillfälle? Då kan vi tipsa om att läsa vår guide ”Välj rätt mikrofon till din inspelning”. Lycka till!