Kreatörer på VOYD

Slog intäkterna från YouTube med 300%

För tio år sedan startade tre grabbar en YouTube-kanal enbart för att kunna lagra sina videofiler online. Kanalen växte fort och är idag en av Sveriges största YouTube-kanaler inom sin genre, sportfiske och outdoor.

Våren 2020 valde Team Baitbox att släppa en mer genomarbetad långfilm exklusivt på VOYD.tv, som ett komplement till sin kanal. Och hur det gick? De fick stornapp!

Sedan startskottet 2010 har Baitbox lyckats värva 20 000 prenumeranter till sin YouTube-kanal. De publicerar nya filmer med jämna mellanrum där man som tittare får följa med när de fiskar, lagar mat och åker på äventyr ute i vildmarken. Totalt sett har deras klipp visats över mer än 3 miljoner gånger. Men vad fick dem att gå från YouTube till att släppa en film på VOYD?

– Vi höll på att bli klar med vår första riktigt genomarbetade långfilm “Gringos på fjället”, en produktion som vi la både mycket tid som pengar på. Vi kände att det inte längre var hållbart att producera sådana filmer för att släppa gratis på YouTube

Simon Ekdahl, en av grundarna av Baitbox

Inte alla tjänar pengar på YouTube

YouTube är en stor plattform med olika typer av videoinnehåll där du som kreatör lätt kan interagera-, och bygga upp en kanal med följare. Däremot är det få som faktiskt kan leva på intäkterna som YouTube genererar.

För att kunna tjäna pengar på YouTube idag kräver de att du har minst 4 000 visningstimmar på dina videos och 1 000 prenumeranter på din kanal per år. Intäkterna får du sedan per tusen visningar, där arvodet skiftar mellan 43 öre och 43 kronor- vilket betyder en intäkt på 0.043 kr per visning i bästa fall.* För Baitbox har den siffran det senaste året legat på 16 kronor per tusen visningar.

Läs vårt inlägg om hur VOYD, Patreon och YouTube skiljer sig åt. Vi har jämfört tjänsterna och deras för- respektive nackdelar.

Den inkomst som vi fått från YouTube är ju inga pengar att prata om, trots att vi ofta har mellan 30 000-60 000 visningar på våra videos. Utan det har varit interaktionen med följarna och den sociala biten som vi har gjort det för

Simon Ekdahl, Baitbox
Baitbox ökade sina intäkter från YouTube med 300% på VOYD
Baitbox har under 10 års tid jobbat hårt med sin YouTube-kanal. Att kombinera den, med att lägga mer exklusivt material bakom en betalvägg på VOYD, visade sig bli ett vinnande koncept för fiskegrabbarna.
För på bara en vecka slog de intäkterna de haft YouTube, med 300 procent.

Att ta betalt kändes främmande

VOYD.tv lägger man upp videos bakom en betalvägg. Och bestämmer själv vilket pris man vill sätta på sitt innehåll. Det var något som Baitbox aldrig gjort tidigare. Därför var tankarna många inför premiären av “Gringos på Fjället” då deras följare är vana att kunna se allt som produceras kostnadsfritt på deras YouTube.

Men denna exklusiva film var något utöver det vanliga. Baitbox beskriver själva filmen som en historia som skildrar tre vänner och deras äventyr på fjället, i med och motgångar, matlagning i fält samt en tortilla night som aldrig tidigare skådats.

Team Baitbox, ur filmen ”Gringos på fjället” som sänds exklusivt på VOYD. Från vänster ser vi Jens Sankala, Simon Ekdahl, och Anderas Jonsson.

Slog rekordet på en vecka

Filmen rullades ut under våren 2020 på VOYD.tv och fick genast ett stort genomslag.

På endast en vecka hade Baitbox slagit sina intäkter från YouTube med 300% och “Gringos på Fjället” fortsätter att generera intäkter även idag.

Team Baitbox

– Vi blev knockade! Det var fantastiskt att se att så många av våra följare faktiskt ville köpa filmen. Dom följare som hört av sig har varit väldigt positiva till att vi kört filmen genom VOYD, och sagt att det är självklart att de vill stötta det vi gör. Sedan har filmen även fått fantastisk respons. Vilket känns otroligt kul, fortsätter Simon.

Planen för framtiden – exklusivt content på VOYD

Att komplettera sitt fria videoinnehåll på YouTube med ett mer exklusivt material på sin kanal på VOYD blev ett vinnande koncept för Baitbox.

Vi vill fortsätta att bygga vår publik och community på Youtube där vi släpper saker gratis. Men vi kommer fortsätta att släppa de mer påkostade och genomarbetade filmerna exklusivt på VOYD. Och det är för att kunna fortsätta göra filmer av hög kvalité för våra oslagbara följare.

Simon Ekdahl, Baitbox

Genom att dela med sig av sina äventyr önskar Baitbox att sprida glädje och inspirera andra till att själva ta sig ut och uppleva allt vad naturen har att erbjuda. Och det tycker vi på VOYD att de verkligen har lyckats med. Vill du veta mer? Spana in Baitbox och “Gringos på Fjället” här.