Innehållsstrategi Produktionstips

Levla upp dina videor med AI:t ChatGPT

Som videokreatör kan inspirationen ibland sina och det kännas jobbigt att komma på nya och engagerande idéer och koncept. Vi har tidigare berättat hur du använder Google Trends för att hitta inspiration och idag är det dags att ta en närmare titt på AI:t ChatGPT.

Vi berättar om hur det funkar (det är enkelt!) och ger dig sex förslag på hur du använder det för att steppa upp din videoskapande.

Vad är ChatGPT och hur funkar det?

Men vad är ChatGPT och hur fungerar det? Long story short så är ChatGPT en AI-driven språkmodell som har tränats upp genom att bearbeta enorma mängder text. Den kan förstå och generera mänskligt språk med en teknik som kallas Natural Language Processing. 💤 Så… Nu slutar vi med svåra ord.

Det kanske låter lite krångligt, men att använda ChatGPT är faktiskt superenkelt. Kolla bara här när vi ber AI:t introducera sig och förklara hur enkelt det är för videokreatörer att använda sig av det. 👇

AI är användbart för videokreatörer
ChatGPT introducerar sig för videokreatörer på jakt efter inspiration.

Men hur hjälper det här dig då? Jo… på massor av sätt! I denna artikel kollar vi närmare på sex smarta grejor som alla videokreatörer borde göra med ChatGPT.

Sex sätt för videokreatörer att använda ChatGPT

  1. Förstå vad som intresserar dina tittare
  2. Generera nya idéer
  3. Förbättra manus
  4. Addera personlig prägel
  5. Ranka högre i sökmotorer
  6. Tillgänglighetsanpassa

Längst ner artikeln hittar du en länk till ChatGPT så att du kan testa alla tips i artikeln. Och du… det är helt gratis att använda.

1. Förstå vad som intresserar dina tittare

En av de viktigaste aspekterna för att en video ska bli framgångsrik är att den matchar det din publik är intresserad av. Med hjälp av ChatGPT kan du analysera och dra lärdomar av data från dina sociala medier och andra även källor. Det enda du behöver göra är att klistra in dem direkt i textfältet och sedan be om feedback och idéer.

Gör du exempelvis makeup-tutorials kan du skriva något i stil med: ”Hej ChatGPT, jag är en videokreatör som gör makeup-tutorials. Jag vill att du skriver en sammanfattning av vad mina tittare är intresserade av och hur jag ska göra för att fortsätta skapa intressant content. De tre populäraste sökorden till mina videor är vanligtvis ’smink’, ’skönhet’ och ’trender'”.

Förslag till makeup-kanal
Ett utförligt svar om vilka typer av videor en makeup-kanal bör skapa.

2. Generera nya idéer

När du har koll på vad som intresserar din publik kan ChatGPT också hjälpa dig att generera nya idéer. Skriv bara in ett par nyckelord relaterade till din nisch eller ämne så får du tillbaka en lista med idéer att kolla närmare på.

Om du exempelvis gillar att göra videor om hälsa och träning, testa att skriva så här: ”Hej ChatGPT, jag är en videokreatör som gör träningsrelaterade videor. Jag är på jakt efter nya idéer för min kanal. Kan du generera några idéer för mig med nyckelord som ’cardio’, ’intervallträning’ och ’gym’?”

ChatGPT tipsar om träningsvideor
ChatGPT ger 9 konkreta tips på vilka träningsrelaterade videor du kan göra.

3. Förbättra manus

Som videokreatör vet du hur viktigt det är att ha ett bra manus för att fånga och bibehålla publikens intresse (algoritmerna älskar det!). Med hjälp av ChatGPT kan du förbättra ditt manus genom att be om förslag och feedback som gör ditt manus mer engagerande och effektivt.

En trend som länge varit populär på YouTube är DIY-projekt. För att boosta kvaliteten på ditt manus, ställ denna fråga: ”Hej ChatGPT, jag är en videokreatör som gör DIY-projekt. Jag har skrivit ett manus för min nästa video, kan du hjälpa mig att förbättra det? Kan du ge mig förslag på ändringar för att göra det mer engagerande och effektivt? Här är ett utkast till manuset: [klistra in ditt manus här]”

4. Addera personlig prägel

En av de viktigaste aspekterna för att skapa en engagerande video är att den känns personlig och unik. Du och ditt content måste sticka ut ur mängden!

I stenhård konkurrens måste videokreatörer sticka ut från mängden för att lyckas.

ChatGPT kan hjälpa dig med detta genom att ge förslag på hur du kan göra din video mer personlig och unik. Du kan till exempel använda det för att få förslag på hur du ska presentera dina recept eller för att hitta en unik vinkel på ett vanligt ämne.

Om du är en videokreatör som gör matlagningsvideor kan du skriva till ChatGPT: ”Hej ChatGPT, jag är en videokreatör som gör matlagningsvideor. Jag vill skapa en unik prägel för min kanal, kan du ge mig förslag på hur jag kan presentera mina recept på ett unikt sätt?” eller ”Hej ChatGPT, jag är en videokreatör som gör trädgårdsvideor. Jag vill hitta en unik vinkel på ämnet trädgårdsodling, kan du ge mig förslag på det?”

ChatGPT idéer om trädgård
8 klockrena idéer för att addera en unik prägel till din trädgårdskanal.

5. Ranka högre i sökmotorer

En bra grej med ChatGPT är att du kan få hjälp av optimera dina titlar och beskrivningar för sökmotrer. I långa loppet innebär det att du rankar högre på både YouTube och Google vilket innebär fler visningar.

Har du exempelvis en kanal med hår- och skönhetstips kan du skriva detta till ChatGPT: ”Hej ChatGPT, jag är en videokreatör som gör videor om hår- och skönhetstips. Jag vill optimera mina videor för sökmotorer, kan du ge mig förslag på hur jag kan använda relevanta nyckelord som ’hårvård’, ’makeup’ och ’skönhet’ i min videotitel och beskrivning för att öka chanserna att min video rankar högre i sökmotorer?”

ChatGPT föreslår hur videokreatörer rankar högre
6 tips som gör att dina videor rankar högre på YouTube och Google.

6. Tillgänglighetsanpassa

ChatGPT kan också hjälpa till med undertexter och bildtexter. Det gör dina videor mer tillgängliga för en bredare publik. Då kan de som inte förstår språket också kolla videon. En annan grupp du också når då är hörselskadade.

Allt detta låter nice, MEN…

ChatGPT och andra AI-modeller är otroligt kraftfulla och användbara, men glöm inte att de har sina begränsningar. Det betyder till exempel att du kan få förslag som inte är relevanta eller passar din kanals inriktning.

En annan grej att ha i bakhuvudet är att det kan förekomma felstavningar och skum grammatik. Så redigera och korrläs alla texter innan du publicerar eller använder dem.

I grund och botten är det ju faktiskt du som har bäst koll, ChatGPT är mest bara en riktigt grym och inspirerande hjälpreda, men absolut inget facit.

Sammanfattning och länk till ChatGPT

För att sammanfatta… ChatGPT är ett grymt verktyg som kan hjälpa på många olika sätt. I denna artikel har vi berättat om sex användningsområden, men som vi sa tidigare så är möjligheterna typ oändliga.

Just nu kan du använda ChatGPT helt gratis, så passa på att testa det redan idag för att levla upp din karriär som videokreatör. Du hittar ChatGPT här.