Monetarisering

Få betalt för videos – 7 tips hur du skapar försäljning

I den här artikeln går vi snabbt igenom lite marknadsföringspsykologi och sedan hur du kan öka chansen att tjäna pengar och få betalt för videos genom 7 smarta och enkla tips.

Marknadspsykologi

Vi börjar här. Marknadsföring handlar mycket om hjärnan och hur våra sinnen påverkas.
Så här går vi igenom några av dem lite kort.


1. Känslor
Många köpbeslut baseras på känslor och emotionella faktorer. En video kan bli attraktiv och eftertraktad genom med lycka, sorg, spänning, säkerhet, nyfikenhet m.m.


2. Social proofs
Vi människor påverkas av vad andra människor gör eller säger om en video. Fear of missing out är också en faktor. Man vill inte vara den som INTE sett något som andra pratar om.

3. Personlighet och värderingar
Vissa personer kan vara mer benägna att köpa skvaller och roligt innehåll medan vissa kan vara mer benägna att köpa allvarligt och kritiskt innehåll. Till vem och vad pengarna går till kan också spela stor roll för vissa.


4. Erbjudanden
Många människor blir tillfredsställda av att göra ett ekonomiskt klipp. Ha tjänat något. Därför påverkas vi och lockas ofta till köp av speciella erbjudanden och kampanjer.


5. Pris
Priset på en video kan också påverka ett köpbeslut. Om priset är för högt kan det minska chansen att någon köper tillgång till den, medan ett lågt pris kan öka sannolikheten för ett köp.7 tips för att öka försäljningen av dina videos

Här går vi igenom sju enkla saker du kan göra för att komma igång och sälja videos som du lagt upp bakom betalvägg, på till exempel VOYD.

1. Gör en säljande trailer

Se till att skapa en bra trailer som ger tittarna en förhandsvisning och känsla av vad de kan förvänta sig om de investerar i videon. 

En trailer ska visa det bästa av din video för att fånga tittarnas intresse. Den bör innehålla ett starkt budskap där du spelar på psykologins känslor för att få tittarna att köpa eller prenumerera på videon.

En säljande trailer låter dina köpare få en förhandstitt på vad de kan förvänta sig av din video. Se hur Baitbox jobbat med sin trailer!

Bara gå till dig själv. Visst kollar du helst på en trailer för att se om det är något du fastnar för, innan du investerar din tid eller dina pengar.


2. Dela på sociala medier

Se till att dela ditt innehåll på olika sätt i alla dina olika sociala kanaler. Hellre en gång för mycket än för lite.

Glöm inte bort att berätta vad du erbjuder på dina sociala plattformar som YouTube, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok, Snapchat m.fl.
Dela din trailer, klipp ut olika scener som du teasar med, bjud på behind the scenes, berätta varför du tar betalt m.m. Och använd alla plattformars olika funktioner. Ladda upp din trailer på din YouTube-kanal för att fånga upp dina följare där. Använd och gör Stories, Shorts och inlägg kontinuerligt över tid. Skapa frågestunder eller kanske en Live-session där dina följare får ställa frågor om dina videos. 


3. Skapa ett erbjudande

Se till att skapa erbjudanden som lockar köparens behov av att göra ett klipp.

Testa att laborera med olika kampanjer. “Köp tillgång till videon under helgen och få 20% rabatt med värdekoden xxxx”.
Eller “Köp videon och dela din åsikt om den i dina sociala kanaler. Och få en värdekod på köpet.” För visst var det så att vi människor gärna vill göra klipp… 😉


4. Fixa sociala bevis

Ge bort värdekoder, som låser upp ditt innehåll, till några vänner. Be dem sedan tagga dig och din video, när det tittar på innehållet. På det här sättet sprider de ditt innehåll och blir sociala bevis på att man själv bör köpa och titta.
Och se till att delge positiva recensioner från köpande kunder som haft en bra upplevelse med ditt videoinnehåll. På samma sätt skapar du då också sociala bevis och når ut till nya följare och kunder.


5. Placera ut länkar

Glöm inte att serva dina kunder med direktlänkar på dina sociala kanaler. Det ska vara lätt att hitta ditt innehåll om man vill ta del av det. I gengäld kommer du öka trafiken in till dina videos, få ökad synligheten och ökad chans till köp.


6. Gör e-postutskick

Har du en kundlista med mailadresser så se till att höra av dig till dem via mail och berätta om dina nya videos som finns tillgängliga. E-mailmarknadsföring kan vara effektivt då du når din målgrupp direkt.


7. Ha tålamod

Vi vet att de flesta vill tjäna massa pengar över en natt. Men ha tålamod. Rom byggdes inte på en dag. Ett företag blir inte störst i världen på ett ögonblick.
Gör en långsiktig plan:
Vad är ditt mål? Sätt upp kortsiktiga och långsiktiga mål.
Hur många videos kan du skapa till försäljning under ett år? Ju fler videos, ju mer ökar chansen till försäljning.
Hur vill du marknadsföra dig? Och när?

Långsiktighet är en viktig del i ett företagande. Så se framåt och fortsätt mot målet.

Få tips och ideer här: Det här vill dina kunder betala för


Men det viktigaste av allt är att fortsätta ha kul. Gör det du älskar. För då är hälften vunnit!
Kör hårt!