Innehållsstrategi

Hitta inspiration till din nästa video med Google Trends

Genom att kolla på vad som är populärt på YouTube kan du hitta inspiration och uppslag till nya videor för din kanal. Dessutom får du en djupare förståelse för vad som går hem hos tittarna och engagerar mest just nu.

Med lite tur, mycket skicklighet och rätt timing kan din nästa video bli en viral succé och din följarskara större!

Men, trender kommer och går, vad som är hett idag kanske är iskallt imorgon. Genom att läsa denna guide så förklarar vi hur du ska tänka för att lyckas och berättar hur du kan använda YouTube Trending och Google Trends för att ge din nästa video förutsättningar att bli en succé!

Varför är det som trendar på YouTube viktigt?

Det ger dig en indikation på vilken typ av innehåll som går hem i stugorna just nu och således vilka ämnen och områden du borde fundera att göra din nästa video kring för att öka antalet visningar.

Med tanke på hur mycket tid folk redan lägger på YouTube så behöver du anpassa ditt innehåll så att det passar in där tittarna redan finns. Genom att applicera det tankesättet kan du:

 • Hitta framtida ämnen att skapa content kring
 • Nå ut till en bredare publik
 • Öka visningar på ditt befintliga content

Det är liksom ingen raketforskning. Genom att skapa videor med innehåll som många söker efter ökar du chansen att just din video blir rekommenderad, hamnar på folks startsidor och får fler visningar.

Men hur ser man vad som är populärt på YouTube?

Det finns faktiskt många sätt att ta reda på vad som är populärt på YouTube, men det är två metoder som vi tycker är extra enkla och dessutom helt gratis:

1. Kolla Populärt på YouTube

Ett sätt att snabbt se vad som funkar på YouTube just nu är att kolla på Youtubes egna Populärt-sida. För att göra det navigerar du till YouTube, klickar på Utforska och sen Populärt. Det leder dig till en sida med olika videokategorier som du kan bläddra bland.

Du ser vilka videos och ämnen som är populärast i kategorier som musik, film, gaming, nyheter och sport. På YouTube kan du också hitta vilka YouTube Shorts som trendar och vilka videokreatörer som är heta.

Sidan uppdateras varje kvart och skiljer sig från din startsida som främst visar innehåll som är anpassad för dig.

För att en video ska hamna under Populärt så kollar YouTube bland annat på:

 • Antalet nya visningar
 • Var visningarna kommer ifrån
 • Hur videon presterar jämfört med tidigare uppladdningar
 • När videon laddades upp

2. Används Google Trends

Google Trends är ett annat superbra verktyg för att hitta idéer till din nästa video. Förutom att du ser vad som trendar på Google och vad som är mest googlat i Sverige just nu så finns också ett YouTube-filter som visar dig hur populärt något är på YouTube.

Det är väldigt enkelt att använda, sök på ett ämne och klicka sedan på Webbsökning. Nederst i listan ligger YouTube-sökning. Kolla på det så ser du hur populärt det du sökt efter är just nu eller under en viss tidsperiod, både i Sverige och utomlands, grymt va?

För att utnyttja Google Trends fulla potential borde du:

 • Kolla Google Trends kategorier: hitta ämnen och områden som är populära med hjälpa av kategorier som Hälsa, Mat och dryck eller Skönhet och träning.
 • Upptäck lokala trender: filtrera din sökning på en plats, det kan vara globalt eller i exempelvis Sverige.
 • Se säsongsvariationer: se hur sökningar ser ut över tid för att hitta när på året flest personer söker efter något. 
 • Titta bredare: Expandera din sökning till att också innehålla Google-resultat, bildsökningar och annat.
 • Hitta nya sökord: gör en djupdykning bland sökningar och ämnen för att hitta guldkorn som många precis börjat söka efter.

ℹ️ Det säger poängen på Google Trends
Vissa relaterade frågor, ämnen och områden har en siffra från 0 till 100 bredvid. Det betyder att 100 är flest och när det är 50 så är det hälften så populärt. 

Exempel på hur du kan använda Google Trends för att få idéer till nya videor

Vi kollar på hur resultatet för “träning” ser ut på Google Trends för Sverige med YouTube-filtret på.

Google Trends-resultat för ”träning”.

Som du ser är intresset ganska högt över hela året, men med en tydlig peak i januari. Det innebär förmodligen att folk söker efter träning i början av året som ett slags nyårslöfte. Vi ser också att intresset är allra högst i Kronoberg, tillsammans med bland andra Jönköping, Örebro, Halland och Blekinge.

Relaterade ämnen och frågor i Google Trends.

Och kollar vi på relaterade frågor så verkar magträning vara extra populärt med sökningar som “core träning hemma”, “inre magmuskler träning” och “plankan träning”.

Om vi bakar ihop det vi nu kan läsa ut av detta så skulle förmodligen en video med tips om hur du tränar magen få många visningar om du publicerar den i början av året!

Förvandla din videoidé till verklighet

Nu när du har koll på hur du ser vilket videoinnehåll som är populärt just nu är det dags för nästa steg, nämligen att realisera din idé. Här är tre tips på hur du gör:

1. Ställ fyra frågor

Att få in ny trafik till din kanal är bra, men att få in rätt trafik är ännu bättre. Du vill ju ha ett högt engagemang med användare som tittar och kommenterar dina videor. 

Om din kanal handlar om matlagning kanske det inte är supersmart att helt plötsligt göra en video om Fortnite bara för att det är populärt på YouTube. Ställ dig själv dessa frågor innan du kör på ett ämne:

 • Vilka är det som tittar på dina videor?
 • Vilken typ av videoinnehåll tycker du är kul att skapa?
 • Vad är målet med ditt videoskapande?
 • Har din idé en logisk koppling till dina övriga videor?

Genom att besvara dessa frågor kan du enkelt avgöra om din idé är värd att realisera eller om du bör leta vidare efter ny inspiration.

2. Är det mer än en fluga?

En annan sak att kolla på är om du tror på att ämnet bara är en fluga eller om du tror på att intresset kommer att hålla i sig över tid. Bara för att något är väldigt populärt just nu så är det inte säkert att det alltid kommer vara så. Dina videor bör innehålla sådant som du tror kommer att locka trafik en lång tid framöver. 

Vi tar ett exempel! Selfie sticks dök ju upp från en dag till en annan för ett par år sen och blev otroligt populära.

”Selfie stick” på Google Trends.

Som du ser har intresset hållit i sig trots att det inte helt nått upp till toppen i början. Söker vi på ”fidget spinner” istället, en annan viral grej, så är intresset i stort sett noll numera.

”Fidget Spinner” på Google Trends.

Tyvärr finns ingen magisk spåkula som kan berätta om något kommer att vara populärt över tid men det är värt att ha i åtanke att alla trender inte är här för att stanna.

3. Håll koll på kalendern

Dra nytta av årets olika högtider och händelser för att skapa och publicera videor på rätt tidspunkt. För att göra det enkelt, sök till exempel på ”kräftor”, där är det extrema toppar under varje augusti.

”Kräftor” på Google Trends.

Genom att reflektera över dessa ”säsongsvariationer” kommer du så nära en magisk spåkula som det går. Du kan förutse peakar i sökningar och göra dig redo att publicera din video i precis rätt tid.

📈 Använd säsongsvariationer för att sälja presentkort
Tittare kan köpa dina videor på VOYD och ge bort som presentkort. Så här maximerar du försäljningen av presentkort genom att utnyttja säsongsvariationer.

För att sammanfatta…

Varsågod! Det här är våra bästa tips och tricks för att förstå och använda vad som är populärt på YouTube till din fördel när du planerar din nästa video.

Genom att reflektera över dessa trender så ger du dig själv betydligt större chans att få fler visningar och tjäna mer pengar på ditt videoinnehåll.

Om du vill tjäna ännu mer pengar på ditt videoinnehåll är det smart att starta en egen kanal på VOYD där du kan sälja dina videor en och en eller som en del av ett medlemskap.