Videoförsäljning

Komplett guide: Lägg upp din första video till försäljning

Har du skapat din VOYD-kanal? Snyggt jobbat! Har du inte hunnit gjort det ännu? Då kan du spana in guiden ”Komplett guide: Skapa din VOYD-kanal” där vi går igenom hur du gör det, steg för steg. I den här guiden kommer vi fokusera på att lägga upp din första video till försäljning. Det kommer bli riktigt kul, häng med! 🤩

Innan du börjar…

Den här guiden utgår från att du har skapat en VOYD-kanal och är inloggad på VOYD.tv med det användarkonto som är knutet till kanalen.

Lägg till en ny video

Klicka på knappen + Ny video som du hittar uppe till höger på VOYD.tv när du är inloggad. Nu startar videouppladdningsguiden. Låt oss gå igenom den, steg för steg.

Välj din videofil genom att klicka i fältet högst upp i formuläret så påbörjas uppladdningen. Du kan jobba vidare med resterande innehåll under tiden. VOYD tar emot filmen och gör om den till streamingformat i bakgrunden.

Ange sedan en säljande och tydlig titel på din video samt en beskrivande text. Håll texten kort och konkret, och lägg gärna in nyckelinformation som exempelvis videons längd och annan information som kan vara viktig för köparen att ta del av. I det här exemplet är videon en film som visar hur du lagar magiska unicorn cupcakes. Filmen är 24 minuter lång och passar för nybörjare i ”baknings-köket”.

Om du fortsätter längre ned på sidan kan du ange om din film har någon rekomenderad åldersgräns, vilka innehållskategorier som bäst speglar videons innehåll samt ladda upp en läcker omslagsbild (thumbnail) till filmen.

Nästa steg är att prissätta din film. Du kan antingen ta betalt som ett fast pris, eller låta dina kunder själva bestämma priset inom angivna prisintervall med funktionen Valfritt belopp. Ange också om det finns någon begränsning hur lång tid efter köp som en kund ska få ha tillgång till filmen. Har du skapat ett medlemskapstjänst? Då kan du kryssa i om filmen ska ingå för de som betalar månadsprenumerationer eller inte.

Så här ser inställningarna för alternativet Valfritt belopp ut. Ange ett startpris, lägsta valbart pris samt högsta valbart pris. Du kan också skriva en uppmanande hälsning som visas i samband med köp.

Snyggt jobbat! Nu tar vi detta i hamn genom några sista inställningar. Om du vill kan du begränsa tillgången till en film, alltså hur många som får köpa den. Det kan vara bra om du har exklusivt innehåll som du vill ta mer betalt för. Vanligast är dock att lämna den som obegränsat.

Nästa steg är Smygtitt & Trailer. Det är frivilliga funktioner, men ganska fiffiga. Du kan nämligen öppna upp 1 minut av din video som potentiella köpare kan se gratis innan de köper. Det kan underlätta för att få en känsla av innehållet och dess kvalitet och öka försäljningen. Ange en tidskod då du vill att smygtitten ska starta.

Om du har en trailer kan du ladda upp den här så kan potentiella köpare se den innan de bestämmer sig för att köpa filmen.

Ibland kan det vara trevligt med kommentarer från tittarna. Under rubriken Tillägg kan du välja att aktivera kommentarer kopplad till din film för att skapa en härlig community-känsla bland filmens köpare.

Med funktionen Kapitel kan du skapa bokmärken vid specifika tider i din film så att en tittare lätt kan hoppa mellan filmens olika delar. Det är frivilligt, men kan vara en väldigt bra service för tittaren om du exempelvis har utbildande innehåll.

Om du har skapat en medlemstjänst eller vill lägga ihop filmen med andra filmer som en paketprodukt kan du välja det i rullgardin-listen. Snurrigt? Ingen fara, vi har guider där vi går igenom medlemskap och paketprodukter också. 🤗

Dags för slutspurten! Välj om du vill att alla ska kunna hitta din video (Offentlig) eller om du endast vill att personer som har länken till den ska kunna hitta den (Olistad). Välj sedan om du vill att filmen ska bli tillgänglig direkt eller om du vill schemalägga ett visst premiärdatum och klockslag för att exempelvis bygga en ”hype” kring den i dina sociala kanaler.

När du är färdig klickar du på Publicera alternativt Schemalägg, beroende på vilket alternativ du valt. Nu är det dags att börja marknadsföra filmen och dela den med dina kunder och följare. Grymt jobbat, och stort lycka till! 🥳