Innehållsstrategi

Hur du skapar en publiceringsplan för YouTube – 8 tips för att lyckas

För att lyckas på YouTube krävs det mer än att bara publicera ett par video då och då. Med hjälp av en publiceringsplan kan du hålla dig organiserad och ger samtidigt dina följare koll på när de kan förvänta sig nytt innehåll från dig. Här är 8 konkreta tips på hur du lyckas med din publiceringsplan:

1. Bestäm hur ofta du vill publicera videor

Det första steget är att bestämma hur ofta du vill publicera videor. Det kan vara varje dag, varje vecka eller någon gång i månaden. Det beror på hur mycket tid och resurser du har tillgängliga. Det är viktigt att hålla i minnet att det är fördelaktigare att publicera med en regelbundenhet, även om det sker sällan, än att publicera oregelbundet.

2. Använd en kalender

När du har bestämt hur ofta du ska publicera videor, är det dags att skapa en kalender eller en lista med datumen för när du ska publicera. Sänk ribban och börja med en månadsplan så är det enklare att hålla dig på rätt spår.

3. Bestäm vilken typ av innehåll du ska publicera

Bestäm och skriv ner vilken typ av innehåll du ska publicera och lägg in det i din kalender. Det kan vara en mix av olika typer av videor, till exempel ”how-tos”, vloggar, recensioner eller intervjuer. Se bara till att hålla dig till din niche så att innehållet alltid är relevant för din målgrupp.

4. Researcha vad som är populärt inom din niche

För att hålla dig uppdaterad på vad som är populärt inom din niche eller kategori, är det viktigt att göra research. Försök hitta vinklar som skiljer sig från andra kanaler och försök att vara unik. Det finns många verktyg som hjälper dig att hitta populära videor och trender inom din niche, exempelvis Google Trends som vi berättat om tidigare.

5. Förbered dig i förväg

För att vara så förberedd som möjligt, är det viktigt att göra ett manus eller skapa en storyboard, för att ha en idé om vad du ska säga i videon. Detta hjälper dig att hålla dig till din publiceringsplan och säkerställa att dina videor är välproducerade och professionella.

6. Var flexibel

Ingen plan är perfekt och det är viktigt att vara flexibel. Om det händer något oväntat och du inte kan hålla dig till din plan, ändra den bara, det är inte hela världen.

Det är inte hela världen om du någon gång inte lyckas hålla dig till planen!

Det är viktigt att du inte känner dig tvungen att publicera en video bara för att det står på din plan. Det är bättre att vänta tills du har tid och inspiration att skapa ett bra innehåll.

7. Var konsekvent

Det är viktigt att vara konsekvent med din publiceringsplan. Försök hålla dig till din plan så mycket som möjligt. Det hjälper din publik att veta när de kan förvänta sig nya videor från dig. Det är också viktigt att vara konsekvent med din stil och ton, för att bygga en stark relation med din publik.

8. Analysera resultatet av din publikationer

Sist men inte minst, är det viktigt att analysera resultatet. Se vad som fungerar och vad som inte gör det, för att kunna förbättra din plan. Det finns många verktyg, såsom YouTube Analytics, som hjälper dig att få en överblick över din kanals prestanda och se vilka videor som är mest populära.

Publiken kommer tillbaka för mer

Att skapa en publiceringsplan för din YouTube-kanal kräver lite tid och ansträngning, men det är värt det i längden. Det hjälper dig att hålla dig organiserad och ger din publik en förväntan på när de kan förvänta sig nya videor från dig. Med en bra publiceringsplan kommer du att kunna skapa engagerande och relevant innehåll som gör att din publik kommer komma tillbaka för mer.