Monetarisering

Videokreatörer: 4 steg för att bygga ett betalt community

Som videokreatör har du kanske funderat på hur du kan konvertera din följarskara till ett betalt medlemscommunity. Kanske har du till och med redan påbörjat resan, men stött på hinder och behöver idéer för att komma vidare i processen.

I denna artikel berättar vi om hur du med 4 enkla steg bygger ett videocommunity och hur du får fler att bli medlemmar:

 1. Lyssna på dina följare: vilken typ av content förväntar de sig och är villiga att betala för? Finns det andra faktorer att ta hänsyn till, till exempel hur ofta du publicerar videor eller hur långa de är?
 2. Testa och utvärdera idéerna: Vad kan du göra för att konvertera dina följare till betalande medlemmar? Hur prissätter du medlemskapet så att det passar ditt community?
 3. Marknadsför ditt content: Hur berättar du för dina följare att de kan få tillgång till premiuminnehåll från dig genom att bli medlemmar?
 4. Optimera ditt arbetsflöde: Hur maximerar du utfallet av den tid och energi som ett betalt medlemscommunity kräver? (Du hittar gratis mallar och resurser i artikeln!)

Steg 1: Lyssna på dina följare

Oavsett hur mycket du marknadsför kommer du inte få någon nämnvärd effekt om innehåller inte är intressant nog. Att lyssna på dina följare ger dig värdefull inspiration som kan hjälpa dig att skapa videor som verkligen går hem.

Använd dina sociala medier för att prata med och förstå dina följare: vad förväntar de sig från dig och vad är de villiga att betala för? Här är två tips på hur du kan göra för att få feedback:

🎙️1.1 Sänd live på din primära kanal. 

Growing online paid community: listening to potential members via live sessions

En live-sändning kan skapa en nära och lättsam atmosfär. Starta en diskussion och skriv ner alla tips och lärdomar!

📪 1.2 Gör undersökningar eller snabba omröstningar. 

Har du inte tid för en tidskrävande livechatt? Testa någon av dessa metoder för att få feedback!

Sammanställ alla lärdomar i ett dokument för att få en överblick, eller ännu hellre – rangordna dem efter vilken effekt du tror de har så ser du fort var du ska börja!

Steg 2: Testa och utvärdera idéerna

Baserat på den insamlade feedbacken kommer du förhoppningsvis ha en hel del idéer om vad och hur du ska lansera ditt nya community. Men förmodligen är det fortfarande en del saker som inte är helt kristallklara än, till exempel:

 • Hur mycket ska det kosta? 
 • Vilka alla idéerna är de som hjälper mig att värva medlemmar och generera intäkter?
 • Hur ska jag paketera mina videor? Ska de säljas en och en, som en del i ett medlemskap eller kanske en kombination av bägge? 

Försök att undvika att använda magkänslan och riskera att slösa tid och pengar, testa idéerna istället!

Här är ett par sätt att testa vilka av idéerna som kommer hjälpa din nya community att växa och värva fler medlemmar:

💰2.1 Använd Valfritt belopp (Pay What You Can) för att hitta rätt prisnivå.

Att hitta precis rätt prisnivå är svårt, men inte omöjligt. Tyvärr finns det ingen strategi som passar alla kreatörer och deras följare.

Men därför kan en Pay What You Can-lösning vara värd att fundera på. Det innebär att det är tittaren som bestämmer hur mycket hen betalar för din video. För att säkerställa att de inte betalar lite och ingenting så kan du alltid sätta ett lägsta pris.

Genom att låta dina följare betala hur mycket eller lite de vill så kan du samla in en hel del värdefull information:

 • En allmän förståelse för hur stor del av dina följare som är villiga att betala.
 • Insikter om betalningsviljan bland olika ”segment” av följare.

På sikt kommer detta hjälpa dig att förstå mer om hur du prissätter framåt och hittar en nivå som både du och din community känner sig bekväma med.

VOYD.tv kan du paketera det innehåll du vill som ”Valfritt belopp”. Du kan läsa mer om hur det fungerar i detta blogginlägg om Pay What You Can eller kontakta oss för att få specifika tips om prissättning för just dig dig.

✏️ 2.2 Erbjud en gratis provperiod för ditt medlemskap.

Gratis provperioder handlar om att bygga en relation och tillit mellan dig och dina följare. Genom att visa vad de får ut av ett medlemskap gör du det enklare för dina följare att ”inte köpa grisen i säcken”.

Om du funderar på att skapa en medlemskap är ett smart första steg att erbjuda potentiella medlemmar gratis tillgång en specifik period, bland annat ger det dig:

 • Insikter om hur många som är intresserade av konceptet, oavsett pris
 • Feedback som hjälper dig att leverera (ännu) bättre content
 • E-postadresser att använda i framtida marknadsföring
 • Värdefulla insikter när det kommer till ditt framtida entreprenörskap

Vi på VOYD.tv skulle ÄLSKA att hjälpa dig att erbjuda en gratis provperiod till dina följare. Men om du känner att det är ett för tidskrävande sätt att testa dina idéer så finns det andra sätt att göra det på också! Hör av dig till vårt Creator Success team så kommer vi med fler tips och inspiration som hjälper dig framåt.

Steg 3: Marknadsför ditt content

När du har äntligen lanserat ditt nya, grymma community är det dags att marknadsföra det så att alla har koll på att du erbjuder massor av premiumvideor. På så sätt ger du ditt communityt en riktig raketstart!

🎬 3.1 Gör en teaser riktad mot potentiella medlemmar.

En teaser är ett effektiv metod för att skapa nyfikenhet och engagemang. Ge dina följare ett par smakprov av vad de hittar i din community, lägg in några höjdpunkter och publicera det i dina sociala medier eller via e-post.

VOYD.tv kan du använda teasers på två sätt: Smygtitt och Trailer. En smygtitt innebär att du med ett klick kan ”öppna” 1 minut av din uppladdade video som en smygtitt potentiella köpare kan se på innan de trycker på köpknappen. Om du har producerat en trailer kan du också ladda upp den. Läs mer här om vilka möjligheter du har med Smygtitt och trailers på VOYD.

📣 3.2 Dela regelbundet för att värva medlemmar. 

Som videokreatör har du förmodligen hört om detta hundratals gånger redan, att du måste dela regelbundet. Men det är för att det är bland det viktigaste och mest slagkraftiga du kan göra. Kolla bara på denna statistik:

 • Enligt VOYDs data från 2022 så kommer 60% av den årliga trafiken till våra mest framgångsrika kreatörer från olika sociala medie-plattformar.
 • Sociala medier är det viktigaste verktyget du har för att kontinuerligt driva trafik till din kanal och dina sidor, vilket innebär att det också är hög prioritet!
 • Hur ofta du marknadsför och delar avgör om dina följare känner till ditt content, hur många nya medlemmar du värvar och, i slutändan, hur mycket pengar du tjänar. Enligt denna undersökning av Patreon 2022 tjänar kreatörer som marknadsför sitt innehåll dagligen 75% mer och de som gör det en gång i veckan 31% mer.
Kreatörer som kontinuerligt pratar om sina videor i sociala medier tjänar mer.

Steg 4: Optimera ditt arbetsflöde

Human behavior follows the Law of Least Effort. We will naturally gravitate toward the option that requires the least amount of work. 

James Clear, < Automic Habits >

Att vara videokreatör och samtidigt ha styr på ett community är inte enkelt. Men det finns ett par saker du kan testa för att göra det lite enklare, exempelvis genom att bryta ner stora mål i mindre, uppnåeliga åtgärder:

 • Brainstorma. Notera allt som dyker upp i ditt huvudet i ett dokument.
 • Organisera och prioritera. Sortera dem efter tema, till exempel innehållsplanering, sociala medier och medlemshantering. Prioritera dem efter det värde du tror de tillför och hur mycket arbete det innebär för dig.
 • Implementera och belöna. Bocka av de saker du färdigställd och belöna dig själv för en bra insats!
 • Reflektera och justera. Glöm inte att då och då reflektera över din plan, utförande och justera de saker som inte funkar!
Så kan en videokreatör optimera sitt arbetsflöde.

Genom att dokumentera, praktisera och optimera regelbundet kommer du snart att ha skapat en rutin du känner dig bekväm med. Det hjälper dig att fokusera på det du tycker är roligast, nämligen att skapa content!

Här är ett par resurser som kan vara användbara för dig:

Sammanfattning

De följare som väljer att vara medlemmar i ditt video-community är de som verkligen supportar dig. De älskar ditt content och vill inget annat än att du fortsätter. Ditt community kommer växa sig större och starkare när du visar dig öppen för att lyssna och vågar testa nya idéer och koncept. Lägg tid på det som är relevant och värdeskapande och hitta ett tempo som passar dig och ditt community bäst.

På VOYD.tv har vi en plattform fylld av funktioner som hjälper dig att monetisera ditt skapande och också ett team som tycker det är superkul att stötta dig i allt från att skapa innehåll, marknadsföring och tillväxt. Starta en kanal på VOYD direkt, eller kontakta vårt härliga Creator Success team!

Linnea and Ida from VOYD's Creator Success Team!
Linnea och Ida från VOYDs Creator Success Team!