Plattformar

VOYD, Patreon eller YouTube – fördelar och nackdelar

Är du en videokreatör som funderar på om det går att tjäna pengar på din passion? Du är långt ifrån ensam! Fler och fler börjar förstå att det finns mer intäkter att hämta än de få ören en visning på YouTube genererar. 

Visst, du kan alltid hitta samarbeten, men hur kul är det att promota en produkt eller en tjänst du inte bryr dig om? Dina följare är där för att se på dig och det grymma content du skapar. De vill inte höra dig prata om någon dödstrist VPN-tjänst eller se på reklam om den senaste kryptovalutan.

Det finns andra sätt att skapa nya intäktskanaler än genom samarbeten.

Men du kan faktiskt tjäna pengar på dina videor utan irriterande reklamavbrott och osköna samarbeten. Det finns nämligen flera tjänster där du kan publicera content och sedan lägga det bakom en slags betalvägg, vilket är precis vad vi på VOYD gör. I Sverige har vi två stora konkurrenter och det är Patreon och YouTubes Membership.

Stor jämförelse mellan VOYD, Patreon och YouTube

Både VOYD, Patreon och YouTube ger videokreatörer möjligheter att göra pengar på sin hobby. Men ungefär där försvinner likheterna. Patreon och YouTube är amerikanska storföretag, samtidigt som VOYD är en svensk startup från Sundsvall, startad av videokreatörer.

Vi har tittat närmare på vad som är viktigt för kreatörer när det kommer till denna typ av tjänster och listat alla punkter så att du enkelt kan jämföra och se vilken tjänst som passar dig och dina förutsättningar bäst. Nu kör vi!

Kontor, support och personlig handledning

Ingen produkt eller tjänst är felfri, men då är det viktigt med en support som är kunnig, svarar fort och gärna på svenska. Ibland kanske du inte ens har stött på problem, utan bara är ute efter lite feedback på din video innan du gör den tillgänglig för dina följare.

Annat som är viktigt för många kreatörer är personlig kontakt. Som enda svenska företag på listan kan vi skryta med att våra kreatörer alltid är välkomna in på vårt kontor för planering, tips eller bara lite skönt häng. I kontoret finns dessutom norra Europas bästa studio som våra kreatörer har tillgång till. 👇

VOYDs kreatörer har tillgång till norra Europas bästa studio.

Men nog med skryt nu och tillbaka till jämförelsen… Helt till vänster ser du vad vi har jämfört och sedan resultatet för VOYD, Patreon och YouTube. Sammanlagt har vi jämfört 26 punkter som vi tror är relevanta för kreatörer.

PatreonYouTube
Huvudkontor🇸🇪 Sverige🇺🇸 USA🇺🇸 USA
Svensk support✅ Ja❌ Nej❌ Nej
Svarstid
Hur lång tid tar det supporten att svara.
✅ Max 24 timmar❌ Max 1 vecka❌ Max 3 dagar
Svenskt gränssnitt✅ Ja✅ Ja✅ Ja
Studiotillgång✅ Ja❌ Nej❌ Nej
Kontor, support och personlig handledning.

Krav, konto och komma igång

Att komma igång och ladda upp videor på en ny tjänst är inte alltid så lätt. Kanske tjänsten dessutom har vissa krav på att du behöver ha si och så många följare för att ens få använda den. Ett exempel på det är YouTube Membership som kräver att du har minst 1 000 prenumeranter och dessutom 4 000 visningstimmar per år.

PatreonYouTube
Krav för konto✅ Ja✅ Ja✅ Ja
Personlig demo✅ Ja❌ Nej❌ Nej
Innehållsbegränsningar✅ Nej✅ Nej❌ Ja
Krav, konto och komma igång.

Varken VOYD eller Patreon har några krav på vilka som får och inte får skapa konto. Vad VOYD däremot har är en möjlighet att boka ett personligt demo för att kickstarta din nya kanal ordentligt, vilket är något som många av de mest framgångsrika kreatörerna har haft nytta av.

Prissättning, betalmetoder och utbetalningar

Att fakturera är sällan kul, men vad som däremot är roligt är när du får utbetalningen. Sånt ska gå smidigt helt enkelt. Detsamma gäller för dina följare, det är viktigt med betalalternativ som de känner sig trygga med.

Hur du kan sälja ditt content spelar också roll, vissa följare kanske endast är intresserade av specifika videor, eller så vill de helt enkelt inte binda upp sig på ett medlemskap av andra anledningar.

PatreonYouTube
Intäktsandel
Andel som tillfaller plattformen.
❌ Från 20%✅ 5-12%❌ 30%
Medlemskap
Sälj content via medlemskap/
prenumeration.
✅ Ja✅ Ja✅ Ja
Krav på 1 000 prenumeranter och
4 000 visningstimmar.
Pay Per View
Sälj content via Pay Per View.
✅ Ja❌ Nej❌ Nej
Pay What You Can
Sälj content via Pay What You Can.
✅ Ja❌ Nej, ej knutet till innehåll❌ Nej
Paket (bundles)
Samla content och sälj som paket.
✅ Ja❌ Nej❌ Nej
Presentkort
Sälj content via presentkort.
✅ Ja❌ Nej❌ Nej
Rabattkoder
Erbjud rabattkoder.
✅ Ja✅ Ja❌ Nej
Lägsta utbetalning✅ Ingen❌ $10❌ $100
Fakturera företag✅ Ja❌ Nej❌ Nej
Prissättning, betalmetoder och utbetalningar.

Produkt, funktioner och följarkontakt

Kanske får du feeling en dag och vill börja podda också. Då är det en stor fördel att kunna stanna kvar på den plattformen du och dina följare känner till sen innan. Men det är inte bara viktigt vad du kan publicera, utan också hur det marknadsförs.

Som enda alternativ i jämförelsen har kreatörer på VOYD möjligheten att skapa trailers och knyta till sitt content. Många följare är kanske nyfikna, men vågar inte riktigt ”köpa grisen i säcken”. De vill ha lite koll på vad de betalar för innan de trycker på köpknappen helt enkelt.

PatreonYouTube
Publicera videor✅ Ja✅ Ja✅ Ja
Publicera ljud/poddar✅ Ja✅ Ja❌ Nej
Gratis promotion
Marknadsför ditt content i sina kanaler.
✅ Ja❌ Nej❌ Nej
Trailers
Marknadsför ditt content med trailer.
✅ Ja❌ Nej❌ Nej
”Tjuvkika” på content
Visar utvald del av content för nyfikna.
✅ Ja❌ Nej❌ Nej
Tillgängligt via app✅ Ja✅ Ja❌ Nej
Kontakt med följare✅ Ja✅ Ja❌ Nej
Personligt tack till följare✅ Ja✅ Ja❌ Nej
Produkt, funktioner och följarkontakt.

En annan grej som är riktigt bra för kreatörer är att de får gratis marknadsföring i VOYDs olika kanaler. 🚀 Om du lägger upp content och pingar oss så delar vi det i stories och inlägg så att du får ännu större spridning.

VOYD lyfter ditt content i sina stories och inlägg.

Sammanfattning och vinnare

Nu har vi jämfört hur VOYD, Patreon och YouTube står sig emot varandra på 25 punkter som är relevanta för kreatörer som vill skapa nya intäktskanaler. Ödmjuka som vi är utser vi oss själva till vinnare 🤣, Patreon kommer på en tydlig andra plats och sist YouTube:

VOYD: 🏆 24/25
Patreon: 🥈 11/25
YouTube: 🥉 3/25

Är du sugen att testa VOYD så gör du det helt gratis här: Starta en gratis kanal på VOYD.
På bloggen finns det massor av inspiration och tips som hjälper dig att lyckas. Förhoppningsvis har vi lyckats klargöra vilka skillnader och likheter det finns mellan oss, Patreon och VOYD! 🙂